iA


Članki

Kdo uporablja orodje Zebra BI?
Orodje Zebra BI za učinkovito poročanje v Excelu je ena najprodornejših slovenskih programskih rešitev. V zgolj dobrih 2 letih so ga sprejeli uporabniki v številnih mednarodnih podjetjih. Zebra BI uporabljajo v 44 državah sveta, na vseh kontinentih in v 8 različnih jezikih. Naše najbolj odmevne reference so npr. farmacevtska podjetja Roche, Bayer, SanofiAventis, Hemofarm. Zebra [...] Več... – ‘Kdo uporablja orodje Zebra BI?’.
Izdali smo uradno verzijo Zebra BI!
Dne 24. junija 2014 smo na konferenci HICHERT@IBCS v Frankfurtu izdali uradno verzijo orodja Zebra BI. Preskusite jo na naslovu zebra.bi – brezplačno za 30 dni! Več... – ‘Izdali smo uradno verzijo Zebra BI!’.
Zebra BI na voljo za brezplačno testiranje!
Razvili smo Zebra BI – pameten dodatek za Excel, ki vam bo pomagal pri pripravah vaših poročil. Zebra BI prebere vaše Excel tabele in jih z le nekaj kliki pretvori v razumljiva in učinkovita grafična poročila. Tako lahko sedaj vaša poročila blestijo v zgolj nekaj sekundah! Orodje je sedaj na voljo za brezplačno testiranje na [...] Več... – ‘Zebra BI na voljo za brezplačno testiranje!’.
Dr. Rolf Hichert na delovnem srečanju v Sloveniji
Na delovni obisk v Slovenijo je prišel prof. dr. Rolf Hichert, vodilni evropski strokovnjak na področju poslovne komunikacije. 17. oktobra je z odmevnim nastopom navdušil poslušalce 13. Adriatic ICV Kontroling konference na Bledu, naslednji dan pa je z našo ekipo v Ljubljani diskutiral o nadaljnjem razvoju našega novega produkta Zebra BI. Srečanje naših inovativnih idej [...] Več... – ‘Dr. Rolf Hichert na delovnem srečanju v Sloveniji’.
Small Multiples – 16 je bolje kot ena
V svoji “serijski umetnosti” je Andy Warhol uporabljal ponavljanje slik oz. multipliciranje kot sredstvo za doseganje občutka odtujenosti in kot igro s pojmi izvirnosti, simulakra, ipd. Zanimivo pa je, da je ponavljanje slik v resnici ena najbolj učinkovitih metod za reševanje problemov v informacijskem oblikovanju. For a wide range of problems in data presentation, small [...] Več... – ‘Small Multiples – 16 je bolje kot ena’.
Andrej Lapajne prejel naziv Hichert Certified Consultant
Andrej Lapajne je 17.6.2013 v Frankfurtu prejel naziv HCC – Hichert Certified Consultant. Naziv podeljuje organizacija HICHERT + PARTNER za uvajanje koncepta HICHERT ® SUCCESS, metodologije za doseganje učinkovite poslovne komunikacije v podjetjih. Lapajne je tako postal prvi certificirani svetovalec HCC izven nemško govorečega področja. Njegova dela so predstavljena na naslovu http://andrej.lapajne.hichert.com. Direktor organizacije HICHERT [...] Več... – ‘Andrej Lapajne prejel naziv Hichert Certified Consultant’.
Celostna grafična podoba iStudio prejela Brumnovo priznanje odličnosti
22. oktobra se v prizidku Narodne galerije v Ljubljani odpira Bienale vidnih sporočil Slovenije, razstava najboljših del s področja grafičnega oblikovanja v Sloveniji med letoma 2011 in 2013. Mednarodna žirija je celostno grafično podobo iStudio uvrstila v ožji izbor in ji s tem podelila Brumnovo priznanje odličnosti. Celostno grafično podobo iStudio je razvil grafično-oblikovalski studio [...] Več... – ‘Celostna grafična podoba iStudio prejela Brumnovo priznanje odličnosti’.
Nameščen prvi analitični portal na platformi SharePoint 2013
V podjetu DonitTesnit smo predali v uporabo prvi analitični portal (BI Dashboard) na novi verziji Microsoftove platforme MS SharePoint 2013. Številni uporabniki iz vodstva podjetja so tako dobili ažuren dostop do pomembnih informacij s področja prodaje, profitabilnosti in financ enostavno preko spletnega brskalnika. Izkušnje z novo verzijo strežnika SharePoint 2013 so izredno pozitivne, saj so [...] Več... – ‘Nameščen prvi analitični portal na platformi SharePoint 2013’.
iStudio na NT konferenci, vabljeni 24.4. na Bled!
23. – 25. aprila bo na Bledu potekala 18. Microsoftova NT konferenca, osrednji slovenski tehnološki dogodek. iStudio bo na konferenci sodeloval s predavanjem Sodobno managersko poročanje – primeri dobre prakse, kjer bomo prikazali najnovejše rešitve za poročanje in analitične portale na Microsoftovih BI tehnologijah MS Office, Excel Services in SharePoint in pa zelo zanimivo novost, [...] Več... – ‘iStudio na NT konferenci, vabljeni 24.4. na Bled!’.
Vabljeni na brezplačno predavanje na SLODUG (Microsoft)
Andrej Lapajne in Igor Smirnov bosta v četrtek, 14.3. ob 17:00, nastopila na uporabniški skupini SLODUG (Slovenian Developers User Group) na sedežu podjetja Microsoft (Ljubljana, Šmartinska 110) s predavanjem “Napredna vizualizacija v analitičnih portalih (BI Dashboard)”. Na strokovnem dogodku bo nastopil tudi mednarodno uveljavljeni strokovnjak Dejan Sarka s predavanjem “SQL Server indeksi in statistika”. Udeležba [...] Več... – ‘Vabljeni na brezplačno predavanje na SLODUG (Microsoft)’.
iStudio predstavil svoje znanje in rešitve
iStudio je predstavil svoje znanje in rešitve v dveh predavanjih na dogodku Poslovna inteligenca za boljše poslovne odločitve, dnevu aktualnih poslovnih in tehničnih predavanj Kompas Xnet. V prvem predavanju smo govorili o uporabi vizualizacije kot nepogrešljivi pomoči pri poslovnem odločanju. Na drugem predavanju z naslovom “Napredna vizualizacija z orodji MS Excel, SharePoint in Analysis Services” [...] Več... – ‘iStudio predstavil svoje znanje in rešitve’.
Pridružite se naši ekipi!
V iStudiu nenehno rastemo in se razvijamo. Tokrat vabimo k sodelovanju nove sodelavce. Pridružite se nam! Vas zanimajo vizualizacija informacij, poslovna analitika, managersko poročanje, tehnologije poslovne inteligence (Business Intelligence), informacijski portali (Dashboard), metode rudarjenja podatkov (Data Mining)? Ste čarovnik Excela, nadobuden analitik ali morda sistematičen in domiseln programer? Pridružite se nam! Na delovnem mestu bi se [...] Več... – ‘Pridružite se naši ekipi!’.
Vabljeni na otvoritev BIO 22
Vabim vas na otvoritev 22. mednarodnega bienala industrijskega oblikovanja v četrtek, 7. oktobra 2010, ob 19, uri v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje na gradu Fužine. Na bienalu je razstavljen tudi projekt iStudia “Key Categories, Key Markets, Key Facts”, izveden za naročnika DrogaKolinska. Razstavo bo slovesno otvoril Philippe Starck, eden najbolj slavnih in plodnih oblikovalcev [...] Več... – ‘Vabljeni na otvoritev BIO 22’.
iStudio na konferenci Napredni poslovni pristopi 2010
iStudio je predstavil svoje rešitve na konferenci Napredni poslovni prostopi 2010 v predavanju Učinkovite managerske informacije – najboljša praksa slovenskih in evropskih podjetij. Poslanstvo konference Napredni poslovni pristopi 2010, katere sponzor je bil tudi iStudio, je prikazati napredne poslovne pristope in poslovne rešitve, kot odgovore na današnje in prihodnje poslovne potrebe organizacij za izboljšanje njihove [...] Več... – ‘iStudio na konferenci Napredni poslovni pristopi 2010’.
iStudio uvrščen na 22. bienale industrijskega oblikovanja
Delo “Key Categories, Key Markets, Key Facts” podjetja iStudio in avtorja Andreja Lapajneta bo razstavljeno na 22. bienalu industrijskega oblikovanja (BIO 22), ki bo potekal od 7. oktobra do 7. novembra 2010 v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (prej imenovanem Arhitekturni muzej Ljubljana) na gradu Fužine. Delo je bilo izbrano v obsežni mednarodni konkurenci 503 [...] Več... – ‘iStudio uvrščen na 22. bienale industrijskega oblikovanja’.
Najbolj uporaben grafikon v praksi
V praktičnem delu na projektih v zadnjem letu se je izkazalo, da je v praksi managerskega poročanja daleč najbolj uporaben kombiniran grafikon, ki prikazuje dejanske vrednosti in odmike hkrati (od plana, od preteklega obdobja ali od preteklega leta). Ta rešitev bralca usmeri v opazovanje sprememb in ga takoj opozori na večja odstopanja. Uporabna je predvsem [...] Več... – ‘Najbolj uporaben grafikon v praksi’.
Uporaba točkovnega grafikona v kontrolingu
Točkovni grafikon je v praksi precej uporaben. Poglejmo nekaj primerov (vsi grafikoni so izdelani v Excelu, barve in oblike na grafikonu se samodejno prilagajajo podatkom). Najprej enostaven grafikon za prikaz dobička/izgube: Na takšen grafikon brez težav dodamo še prodajo: Grafikon je zelo pregleden in dobro berljiv. S kombinacijo točkovnega in vrstičnega oz. paličnega grafikona lahko [...] Več... – ‘Uporaba točkovnega grafikona v kontrolingu’.
Tabela ali graf? Morda oboje…
Tabele beremo, graf vidimo. Slika (graf, diagram) nam omogoča takojšen uvid v situacijo, medtem ko tabelo beremo in si šele nato “ustvarimo sliko” v glavi. Iz morja številk v tabeli je težko razbrati zgodbo, ki jo številke govorijo. Ker je velika večina poročil v praksi pretežno še vedno sestavljena iz besedila in tabel, predstavlja oblikovanje [...] Več... – ‘Tabela ali graf? Morda oboje…’.
Tufte o ločljivosti iPhona
Edward Tufte je goreč zagovornik visoke ločljivosti (resolution). Pred kratkim je objavil zanimiv video prispevek o Applovi napravi iPhone. Tudi v tem prispevku Tufte ponavlja: “To clarify, add detail.” Za pojasnitev dodajte podrobnosti. Informacije NE reducirati. Če izgleda informacija kaotična, je ne začnite metati stran, namesto tega raje popravite oblikovanje! Kot smo lahko pričakovali, je [...] Več... – ‘Tufte o ločljivosti iPhona’.
Točkovni grafikon lahko učinkovito nadomesti vrstičnega
Vzemimo naslednji primer: želimo primerjati prodajne programe po vrednosti prodaje in dobička. Vrednosti prodaje bomo predstavili z vrstičnim grafikonom: Tule je še dobiček: Če želimo prejemnikom omogočiti primerjavo med prodajo in dobičkom, potem običajno izberemo naslednji grafikon: Ta grafikon ima slabost, da je berljiv zgolj, kadar imamo malo podatkov. Če bi bilo npr. prodajnih programov [...] Več... – ‘Točkovni grafikon lahko učinkovito nadomesti vrstičnega’.
Roslingovi mehurčki
Hans Rosling je vodja neprofitne organizacije Gapminder, kjer boste našli še več vrhunskih primerov predstavitve socialnih podatkov. Rosling želi na transparenten način predstaviti informacije o globalnem razvoju, socialnih razlikah, ipd. To mu je uspelo ravno s pomočjo izvrstne vizualizacije podatkov, ki smo jo takoj sposobni razumeti, hkrati pa ni trivialna, ampak v resnici prikazuje precej [...] Več... – ‘Roslingovi mehurčki’.
Sparkline: zgoščen graf v velikosti pisave
V svoji knjigi Beautiful Evidence (2006) je Edward Tufte predlagal uporabo majhnih grafikonov visoke ločljivosti, ki jih vstavimo neposredno v kontekst besedila, številk in slik. Imenoval jih je sparklines. Prevod v slovenščino mi povzroča nekaj preglavic, zato ostajam kar pri opisnem prevodu: iskerna črta (prijatelj, ki je lektor, se je nad mojimi sicer bolj kreativnimi [...] Več... – ‘Sparkline: zgoščen graf v velikosti pisave’.
Kako prikazati odmike?
Spremljanje odmikov je ena ključnih nalog kontrolinga. Kontroling brez plana oz. primerjave z zastavljenimi cilji ne obstaja. Logično vprašanje je torej: kako optimalno prikazati odmike? Najpogostejša rešitev je tabela: Koncept oz. struktura tabele mora biti razumljiva, kot je v našem primeru: opazujemo podatke preteklega obdobja, dosežene podatke in plan, vmes pa je izračunan odmik v [...] Več... – ‘Kako prikazati odmike?’.